1033 Budapest
Apát utca 6-8.
+36 20 390 3700
Hívjon minket!
K+F (Kutatásfejlesztés)

K+F (Kutatásfejlesztés)

A Sollight napelemes megoldásokat szállító ESCO cégként napi szinten szembesül a napelem telepítések okozta piaci kihívásokkal. Ennek egyik nyilvánvaló tünete, hogy az elosztói vállalatok már nem képesek befogadni a beadott bekötési igényeket, napi szintű jelenség, a beadott kapacitás igények elutasítása vagy csak részleges befogadása, mivel az összes hálózatra kapcsolandó termelő eszköz befogadása a hálózat stabilitását veszélyeztetné. Emiatt a Sollight az utóbbi időben folyamatosan keresi, hogy milyen megoldásokkal tudná elősegíteni, hogy az napelemek telepítését tervező ügyfelek igényeit meg tudja valósítani, a tervezett kapacitással és számosságban, valamint tervezhető módon, mivel az elosztói cégektől érkező elutasítások tulajdonképpen napelemes megoldások tervezési és értékesítési piacát szűkítik.

A Sollight az elmúlt években több kutatás-fejlesztési projektként az akkumulátorok töltés és kisütés vezérlésének optimalizálása az akkumulátor élettartamának meghosszabbítására fordított nagy figyelmet, jelentős eredményeket ért el továbbá napelemes rendszerek épületenergetikai optimalizációjában, megoldásukkal pontosan lehet tervezni a telepítendő napelemek kapacitását az adott intézmény épületenergetikai sajátosságainak figyelembevételével. Kutatási projekt továbbá a menetrendezés pontatlanságának kompenzálására irányuló fejlesztés, a piaci szabályozás változása miatt egyre drágábbá válik ugyanis a menetrendtől való eltérés. A kutatás célja olyan vezérlési módszerek kialakítása, illetve kereskedelmi forgatókönyvek kidolgozása, amellyel technikailag vagy kereskedelmi optimum megtalálásával minimalizálni lehet az eltérések költségeit.

 

A SOLLight naperőmű megoldások tervezésével, kivitelezésével és ezen a területen teljeskörű megoldások értékesítésével, üzemeltetéssel és karbantartással egyaránt foglalkozó vállalkozás.

A SOLLight azon felül, hogy napi szinten tervez és valósít meg háztartási és erőművi léptékű fotovoltaikus rendszereket, kutatja is az ezzel kapcsolatban a piacon megjelenő problémák lehetséges megoldási módjait. A napenergia hasznosítás területén folyamatos technológiai kihívásokkal és piaci változásokkal kell szembenéznie. Megoldásszállítóként napi szinten találkozik a telepítési igények elutasításával, mérséklésével DSO oldalról, illetve az időjárásfüggésből fakadó kiegyenlítés problémájával a mérlegköri elszámolás szintjén.

A Sollight az elmúlt években több belső kutatás-fejlesztési projektet indított. Egyik kutatási témájuk az akkumulátorok töltés és kisütés vezérlésének optimalizálása az akkumulátor élettartamának meghosszabbítására. A következő években a tárolók megjelenésével egyre nagyobb értékben lesz szükséges akkumulátorok vásárlására, az akkumulátor élettartamának növelése jelentős költségmegtakarítást jelenthet  a cégnek hosszútávon.

A cég jelentős eredményeket ért el napelemes rendszerek épületenergetikai optimalizációjában. Módszerükkel pontosan lehet tervezni a telepítendő napelemek kapacitását az adott intézmény épületenergetikai sajátosságainak figyelembevételével, ami jelentős költségmegtakarítást jelent a beruházás és az üzemeltetés során is.

Egy másik kutatási projekt a menetrendezés pontatlanságának kompenzálására irányul. A piaci szabályozás változása miatt egyre drágábbá válik a menetrendtől való eltérés. A kutatás célja olyan vezérlési módszerek kialakítása, illetve kereskedelmi forgatókönyvek kidolgozása, amellyel technikailag vagy kereskedelmi optimum megtalálásával minimalizálni lehet az eltérések költségeit.

A belső kutatás-fejlesztéseket gazdasági okokból az elmúlt években részben alvállalkozók bevonásával végezték, az idei évtől már egyre nagyobb arányban saját alkalmazottakkal oldja meg.

Lakossági, ipari és erőművi szintű napelemes beruházások kivitelezésében gyűjtött széleskörű tapasztalat jellemzi. A megoldások része a folyamatos adatgyűjtés és elemzés, valamint különböző igény szerinti fejlesztések. Az adatgyűjtésekre alapozva optimalizálhatóak a megoldások, pontosítható az ügyfeleknek nyújtott ESCO szolgáltatás.

A megoldások szállítása és karbantartása során erősáramú és gyengeáramú villamos hardver telepítést is végez a SOLLight, a telepített naperőművekben jelentős mennyiségű, komoly szakértelmet igénylő villamos szerelési igény lép fel.

Akkumulátoros rendszerek telepítése, elektronikai, mechanikai szerelése: az akkumulátoros energiatároló rendszer több részegységből áll, ezek tervezése, telepítése, integrálása, beüzemelése szerves részét képezi a tevékenységünknek.